Over PRI

PRI (Past Reality Integration) is een methode die gericht is op bewustzijnsontwikkeling. Een concreet model met praktische en effectieve instrumenten om je emoties beter te begrijpen.

De Nederlandse psychologe Ingeborg Bosch heeft PRI ontwikkeld en inmiddels is er in Nederland een flinke groep therapeuten die PRI toepast. Ingeborg Bosch heeft verschillende boeken geschreven over PRI.

Blokkades opheffen
Als je in je leven regelmatig tegen dingen aanloopt waarvan je denkt ‘waarom gebeurt dat toch iedere keer opnieuw?’ of ‘ik begrijp niet waarom ik me (weer) zo voel’, dan laat PRI je zien hoe blokkades die ontstaan zijn toen we jong waren doorwerken in je leven.

Het model van PRI maakt duidelijk hoe vaak je in dit soort situaties beïnvloed wordt door het verleden – zonder dat je het wilt. Maar belangrijker nog: PRI biedt je de mogelijkheid om deze blokkades op te heffen.

Want... wat vroeger hielp, helpt nu niet meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

trees-768626_1920

Onvervulde behoeften
Ieder klein kind krijgt te maken met situaties waarin volwassenen niet goed aansluiten bij wat hij of zij nodig heeft. Dat kan gaan om fysieke behoeftes, zoals eten, maar ook emotionele behoeftes zoals aandacht en liefde. Als je klein bent, ben je helemaal afhankelijk van volwassenen voor de vervulling hiervan. Je kunt immers niet zo maar opstappen en naar een betere plek gaan. Des te pijnlijker is het als deze behoeftes niet vervuld worden. En dat overkomt ieder klein kind. Om deze pijn niet te voelen verdringt het kind deze waarheid en ontwikkelt het afweermechanismen zodat de pijn goed opgeborgen blijft.

Afweermechanismen
Het zijn deze afweermechanismen waar we last van krijgen als we volwassen zijn. Voor een kind was het beter een afweer als bijvoorbeeld boosheid te voelen dan te voelen dat papa of mama je niet geeft wat je echt nodig hebt. Als volwassenen zijn we echter niet meer afhankelijk van een ander voor de vervulling van onze behoeften. Dat maakt dat diezelfde afweren nu eerder destructief dan beschermend zijn!

Het reageren vanuit afweren is in de loop van het leven echter een hele sterke gewoonte geworden. Ons brein en zelfs ons hele wezen is geprogrammeerd om op een bepaalde manier te reageren. Zelfs als we er veel last van hebben gaat dat door.

Een muur van afweer om ons heen...

Hoe ben jij je als kind gaan beschermen tegen pijnlijke situaties?
Dat kan op 5 manieren:

  1. Door het ontwikkelen van irreële angst (Angst)
  2. Door jezelf omlaag te praten: “Ik ben slecht, ik ben schuldig, ik kan het niet, en daarom krijg ik niet wat ik nodig heb” (Primaire Afweer)
  3. Door anderen te pleasen: “Als ik nu dit of dat doe, dan krijg ik wat ik nodig heb” (Valse Hoop)
  4. Door boos te worden op anderen: “Het is jouw schuld dat ik niet krijg wat ik nodig heb, als jij    maar….” (Valse Macht)
  5. Door voor anderen mooi weer spelen: “Met mij is niets aan de hand, het gaat best, ik heb niets nodig” (Ontkenning Van Behoeften)

In de sessies wordt duidelijk welke afweren jij het meeste gebruikt. De PRI instrumenten, die ik je zal leren, helpen je om de afweren te ontmantelen. Zo ontstaat er ruimte om vanuit je vrije zelf te gaan reageren.

Met PRI sta je wel stil bij het verleden (PAST) maar met als doel om te leven in het NU en niet langer vanuit de overlevingsmechanismen die je automatische en onbewust mee hebt genomen vanuit je verleden.

Die afweren die ooit zo helpend waren houden je nu juist tegen om voluit te leven.

Waarop is PRI gebaseerd?
De inzichten en methoden die in PRI gebruikt worden zijn gebaseerd op de nieuwste inzichten als het gaat om de werking van ons brein, maar ook op eeuwenoude oosterse technieken als zelfobservatie. Daarnaast worden westerse concepten als gedrags- en cognitieve principes gebruikt. Voor meer informatie kijk op www.prionline.nl.Wie is PRI-grondlegster Ingeborg Bosch?

Ontdek het in 2 minuten!